Projecte Boer Ajuntament de Salàs de PallarsConsell Comaracal del Pallars JussàParc Territorial Collegats-TerradetsSalàs de Pallars
HomeMapa web EspañolEnglishFrançais
Presentaci‹
L'Antiga Fira de Bestiar de Peu Rod‹
L'Antic Comer®
Centre d'Interpretaci‹ de l'Antic Comer®
HistÉriaEl FiralLes eresl'HostatgeriaGastronomiaEls espais d'oci
  La diada de rememoraci‹ de la fira de Salťs  
   
 

El firal

Fira del bestiar

La fira condicionà el creixement urbanístic de la població a partir de la segona meitat del segle XVIII. Aquest creixement es planificava a partir d’un eixos, els camins que menaven a la població o que l’envoltaven, i d’unes edificacions que es construïen al seu entorn: les eres porxades.

La xarxa urbana, però, també va tenir una importància cabal en el desenvolupament de la fira: tots els carrers i places del poble esdevenien mercat. L’eix principal d’aquest mercat era el Firal que  anava de la carretera  a l’era del Prim: “el bestiar del Firal és disposat de la manera següent: de cap a cap del carrer del Vall, o sia el que hi ha damunt la carretera, posen quatre, cinc o sis rengleres d’animals, i de vegades més i tot. Els tenen enculats, tot deixant una mena de passadís amb prou feines de metre i mig d’amplada”. Aquests animals acostumaven a pertànyer a pagesos o petits ramaders que, per la poca quantitat de bestiar que portaven, no tenien accés a una era i havien d’exposar-lo a la via pública. Al bell mig del firal, sota l’arbre de la font, s’hi situaven els torronaires i els venedors ambulants de mantes o morralles.  El firal esdevenia així el gran aparador de la fira.

Fira del bestiar

Un altre punt del poble, al marge del firal i de les eres, on es concentrava la màxima activitat de la fira era la Plaça porxada de l’interior del casc antic. En aquest indret es localitzava el mercat on la gent del poble venia productes del camp més o menys elaborats. També hi havia venedors ambulants que oferien articles de tota mena.

Fira del bestiar

El tercer lloc de la xarxa urbana on es concentrava l’activitat de la fira eren els carrers estrets on no es podien exposar els animals. Aquests, acostumaven a servir, al marge de ser vies de trànsit, per fer el reconeixement dinàmic dels animals.

 
   
© 2007 Projecte Boer - Ajuntament de Salàs de Pallars