Projecte Boer Ajuntament de Salàs de PallarsConsell Comaracal del Pallars JussàParc Territorial Collegats-TerradetsSalàs de Pallars
HomeMapa web EspañolEnglishFrançais
Presentaci‹
L'Antiga Fira de Bestiar de Peu Rod‹
L'Antic Comer®
Centre d'Interpretaci‹ de l'Antic Comer®
HistÉriaEl FiralLes eresl'HostatgeriaGastronomiaEls espais d'oci
  La diada de rememoraci‹ de la fira de Salťs  
   
 

La Diada de rememoració de la Fira de Salàs

La concreció del Projecte Boer ha permés, entre d’altres coses, la transformació de l’antiga fira de bestiar en una diada de record, on l’exposició d’animals conviu amb la recuperació de la memòria històrica, revivint els espais arquitectònics, les històries i llegendes, la gastronomia, la música, les imatges, els personatges, les situacions, ... i on els elements simbòlics es transformen en elements festius.

La col·laboració desinteresada d’alguns propietaris de les antigues eres o cafès, que les han cedit altruísticament, dels restauradors locals que han tornat a recuperar les menges, de particulars que han aportat idees i esforços en la fabricació de icones firaires, han fet possible que s’hagi desenvolupant amb èxit, fins al moment, les diferents edicions de la Diada de Rememoració de la Fira de Salàs.

2005. Primera Diada de Rememoració de la Fira de Salàs. 12 i 13 de novembre de 2005Diada 2005


2006. Segona Diada de Rememoració. 11 i 12 de novembre de 2006
Diada 2006
Diada 2006


2007 Tercera Diada. 10 i 11 de novembre de 2007
Diada 2007


L'edició de 2016

 

La Diada de Rememoració de la Fira de Salàs.

Antecedents

La fira de bestiar de peu rodó que se celebrava a Salàs fins les acaballes dels anys 60 estava considerada com la primera de Catalunya i una de les primeres de la Península en quant al volum de compravenda de mules. La mecanització del camp va fer que aquesta desaparegués després de quasi 600 anys d’activitat. A finals del segle XX la Fira va esdevenir merament presencial, amb exposició de cavalls i eqües sense transaccions econòmiques directes, restant com una vella glòria del passat.

Al segle XXI l’Ajuntament de Salàs, dins un ampli projecte de dinamització cultural de la població (Projecte Boer),  ha apostat per transformar l’antiga fira de bestiar en una diada, on a més d’exposar animals de peu rodó (aquesta edició estarà basada bàsicament en el ruc o guarà català) l’ambient que s’hi respiri faci reviure la memòria històrica dels temps passats, obrint els antics espais tancats des de fa més de 40 anys, recordant les escenes firals, com el tracte o les artistes dels cafès, assaborint el menjar típic i participant en els actes que recorden l’antiga fira.

Salàs de Pallars, mitjançant la seva diada de rememoració de la fira, proposa al visitant un viatge al passat immediat de la història recent del Pallars, en particular, i del Pirineu, en general.

Programa de la XII DIADA de REMEMORACIÓ de la FIRA de SALÀS
12 i 13 de novembre de 2016

Dissabte, 12
17,30: Presentació del projecte "Catalunya, regió europea de la gastronomia" a càrrec del Director Executiu de l'Agència Catalana de Turisme, Sr. Patrick Torrent. A continuació presentació del segon volum dels Quaderns de Fira “Tips de fira. La cuina de la Fira de Salàs , de Núria Casaubon, Sisco Farràs, Rosalia Farré i Jesús Sànchez, al Cafè Salon
18,30: Ball tradicionals i taller de danses de Salàs amb “Sants & Fot” a la plaça del Mercat
22,30: Ball de nit amb Joan Altarriba, al cafè Salon

Diumenge, 8
De 9 a 10,30: Esmorzar de fira, al Cafè Salon
10,30: Obertura del recinte firal i sessions de Cabaret, al cafè Salon, exposició i passejades amb rucs al Firal, ambientació teatral pels carrers de la població, jornada de portes obertes a les botigues-museu, taller de cuina infantil (dins la iniciativa Pallars, Terra de Corders) a la Pista, i cata del 7 è concurs de Ratafia de nous al firal i mercat de productes artesanals i agroalimentaris al firal.
12,00: 4a. mostra de Bestiari Festiu de Peu Rodó. Cercavila lo Sobrany i cavallets de Salàs i una mulassa convidada. Balls de lluïment durant la cercavila. A la finalització, representació teatral sobre el tracte de fira “les morralles del Sobrany”, de Pep Coll, a l'era de Mauri (carrer de les Eres)
A partir de les 13,30: Dinar popular a bases de vedella ecològica, davant la piscina (preu 15,00 €. Venda de tíquets a l'ajuntament durant l'horari d'oficina i al cafè Salón el dia de la fira, i dinar de fira als diferents restaurant de la població i la comarca dins la iniciativa “cuina de Fira. Sabors de tardor al Pallars Jussà”, del projecte “Al Teu Gust. Aliments del Pallars”. Més informació http://www.alteugust.wordpress.com
17,30: Tarda de taverna. Concert amb Barcelona Swing Serenaders al Cafè Salon.

Durant tot el matí, exposició de rucs i ovelles al firal. Mercat de productes agroalimentaris i artesanals i ambientació teatral a càrrec de la companyia A Galet.

 

7è Concurs de ratafia de nous

13 de novembre de 2016

1. La ratafia ha d’estar elaborada amb nous verdes i artesanalment.
2. La ratafia s’ha d’entregar dins d’una ampolla de vidre, si pot ser transparent, de, com a mínim, 33 cl. (ampolla de cervesa mitjana) sense etiquetes ni distintius, i amb un sobre lligat del seu coll, dins el qual hi constaran les dades del concursant.
3. L’organització no retornarà la ratafia restant que servirà per fer un tast popular.
4. Seran premiats els 2  primers classificats
5. Es podran entregar les ratafies a l’Ajuntament, de dimarts a divendres, de 9 a 14 h. i al Casal de Sant Pere, de 18 a 20 h. fins el dia 12 de novembre. També s’acceptaran  les  ratafies que siguin entregades el mateix dia de la fira (13 de novembre) al cafè Salon, fins a les 10,30 h.
6. El jurat farà el tast durant el matí del dia 13 en una parada del firal i procedirà a l’entrega dels premis al finalitzar aquest.
7. L’organització es reserva el dret d’alterar aquestes bases.

 

 

 

 

© 2007 Projecte Boer - Ajuntament de Salàs de Pallars