Projecte Boer Ajuntament de Salàs de PallarsConsell Comaracal del Pallars JussàParc Territorial Collegats-TerradetsSalàs de Pallars
HomeMapa web EspañolEnglishFrançais
Presentaci„
L'Antiga Fira de Bestiar de Peu Rod„
L'Antic Comer∆
Centre d'Interpretaci„ de l'Antic Comer∆
 
Introducci„Les botigues-museusUltramarinos y colonialesBarberia-museuCafú-museu
Farmýcia-museu
   
 

“Ultramarinos y Coloniales”

Aquest espai, situat al nŖ 34 del carrer Sant Pere, va néixer a finals dels anys 80 amb l’objectiu de donar a conèixer la història del petit comerç a partir de l’ambientació d’una botiga d’època i de la recuperació, exposició, interpretació i divulgació de béns de consum quotidians anteriors a 1975.

Ultramarinos y coloniales

Una de les prioritats fonamentals de la botiga-museu és la recuperació del màxim nombre d’envasos i productes, per efímers i insignificants que siguin. En l’actualitat la col.lecció de “packaging” d’”Ultramarinos y Coloniales” s’aproxima a les 3.000 peces diferents. De la mateixa manera, la botiga-museu compta amb un recull de prop de 500 cartells publicitaris i abundant documentació comercial.

L’objectiu final de tota aquesta recopilació és l’intent de recuperar la memòria iconogràfica d’un temps on la publicitat comercial, en forma de cartells o de béns de consum quotidians, va esdevenir fonamental per a l’educació visual de bona part de la població.

Ultramarinos y coloniales

Un altre dels objectius de la botiga-museu és l’exposició de la major part d’aquests productes i cartells a través d’una classificació cronològica, geogràfica, estilística i temàtica.

  • Cronològicament el material exposat abasta des dels orígens de la Segona revolució Industrial, el darrer terç del segle XIX, fins a les acaballes del franquisme.

  • Des del punt de vista geogràfic, la botiga recull des d’articles de consum fabricats per importants empreses d’àmbit estatal, fins a productes elaborats en petites fàbriques locals.

  • Estilísticament, es mostren retalls de la història de la publicitat comercial i de l’envàs des del modernisme fins al pop, passant per l’art déco, les avantguardes i la simbologia franquista. Aquest ventall d’estils es reflecteix també en la varietat d’artistes, il.lustradors, dissenyadors i publicistes que han intervingut en la confecció dels cartells, dels logotips o de les marques.

  • Finalment, els productes s’exposen ordenats temàticament en alimentació, begudes, tabac, neteja de la llar, higiene personal, papereria i farmàcia.
 
   
© 2007 Projecte Boer - Ajuntament de Salàs de Pallars