Projecte Boer Ajuntament de Salàs de PallarsConsell Comaracal del Pallars JussàParc Territorial Collegats-TerradetsSalàs de Pallars
HomeMapa web EspañolEnglishFrançais
Presentaci„
L'Antiga Fira de Bestiar de Peu Rod„
L'Antic Comer∆
Centre d'Interpretaci„ de l'Antic Comer∆
 
Introducci„Les botigues-museusUltramarinos y colonialesBarberia-museuCafú-museu
Farmýcia-museu
   
 

Introducció

La revolució econòmica que es va produir a partir de la Segona Revolució Industrial va  transformar radicalment els sistemes de producció, les formes de venda i els hàbits de consum dels ciutadans. De 1860 a 1910 els petits obradors i tallers artesanals a on es treballa manualment, van deixar lloc a les modernes fàbriques mogudes a vapor; els productes genèrics o a granel van ser progressivament substituïts per una allau de marques que intentaven diferenciar-se entre elles a través de la publicitat comercial. Com a conseqüència de tot aquest procés els carrers i places de molts pobles i ciutats del nostre país es van omplir de rètols que evocaven terres llunyanes, de cartells amb exòtiques il·lustracions i de marques amb noms impronunciables. A l’interior dels establiments les balances i els expositors comercials omplien els mostradors, i munts de paquets, pots i ampolles competien per fer-s’hi un lloc. Un nou museu visual havia nascut, i tindrà com a escenari els carrers, places i botigues dels nostres pobles.

En aquest sentit, i a diferència de tantes i tantes poblacions on han proliferat museus i col·leccions privades dedicades a exposar l’art popular i els oficis artesanals, a Salàs s’ha apostat per una proposta museística menys coneguda i explorada: l’ambientació de botigues d’època a partir de la recuperació i exposició dels béns de consum quotidians generats des de la segona revolució industrial (segona meitat del segle XIX) fins a les acaballes del franquisme (finals dels 70) i la interpretació i divulgació d’aquests béns des del Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç.
 
   
© 2007 Projecte Boer - Ajuntament de Salàs de Pallars