Projecte Boer Ajuntament de Salàs de PallarsConsell Comaracal del Pallars JussàParc Territorial Collegats-TerradetsSalàs de Pallars
HomeMapa web EspañolEnglishFrançais
Presentaci„
L'Antiga Fira de Bestiar de Peu Rod„
L'Antic Comer∆
Centre d'Interpretaci„ de l'Antic Comer∆
 
Què ésAdreça i horarisTallersAula didàcticaArxiu i bibliotecaVisites guiadesBotiga
Sala d'exposicions temporalsExposicions en cursExposicions realitzadesAltres actes
Sala PolivalentExposicions en cursExposicions programadesExposicions realitzades
   
 

Sala polivalent
Exposicions realitzades

Contra la intolerància
Exposició internacional itinerant a la fira d’art de Salàs de Pallars (Lleida)
De l’11 al 31 d’agost de 2007


Exposició itinerant de diferents pintors, escultors, escriptors i poetes de Catalunya, la Rioja, Aragó, Madrid, Navarra, Andalusia, França, Itàlia, Eslovàquia, EUA, Argentina, Colòmbia, Perú, Japó, Síria i Israel que “s’han expressat sense pors ni tabús i lliures de lligams”. Aquesta exposició forma part dels actes de la Fira d’Art de Salàs, celebrada els dies 12 i 13 d’agost de 2007.

 
   
La fira de Salàs vista per Josep Maria Espinàs. Fotografies de 1959.
De l’11 de novembre de 2007 al 15 de març de 2008.


L'any 1959 Josep M. Espinàs visita Salàs de Pallars els dies en que el poble celebra la seva fira de bestiar de peu rodó. Fruit de les imatges, converses, explicacions i ambient que percep, escriu un extens article que es publicarà a la revista Destino el 5 de desembre del mateix any.

A part de la qualitat literària de l'escrit, que posteriorment es publicarà en català en una antologia d'escriptors catalans coordinada per Emili Teixidor i publicada per l'editorial Laia el 1969 amb el títol "Quinze són Quinze", l'article s'il·lustra amb un seguit de fotografies fetes per ell mateix.

Gràcies als esforços del periodista Josep Maria Huertas Claveria (e.p.d.), amic personal d'Espinàs, es van poder recuperar les fotografies de l'oblit, de les quals només en quedava el testimoni en la publicació de la revista.

exposicio espinas

En aquesta exposició us mostrem, a part de la fotografia de l'autor vestit com a firandant, com va veure Espinàs l'arribada dels animals, el firandants, l'ambient firal, el tracte i reconeixent dels animals, la tornada i, com no, el campament de gitanos que estava ubicat vora l'estació del tren.

Com diu el propi Huertas Claveria al seu darrer article (LA VANGUARDIA, Vivir, 6 de març de 2007) "El mejor reportaje sobre la feria de ganado, que hoy ya es historia, se publicó en 1959 en Destino, escrito per Josep Maria Espinàs. No disponían, sin embargo, de las fotos originales [a Salàs], sinó de un ejemplar de la revista, que no permitía reproducciones gráficas de calidad. La buena disposición de Isabel Martí, situada al frente de la editorial La Campana, ha permitido hallar los negativos, porque las fotos también las tomó Espinàs, socio de Isabel. Y la generosidad de ambos ha hecho posible una colección de copias de aquellas imágenes que formarán parte del patrimonio único que uno puede contemplar en Salàs".
 
Exposicions en curs
 
Divertimento & Encuentro. Obra d'Ángel Palomo
Del 15 de març al 29 de juny de 2008
 
palomo
 

Malgrat portar llarg temps treballant, l’Àngel Palomo ens presenta per primer cop les seves obres que permeten endinsar-nos en el seu món d’investigador nat. Lluny de seguir cap estil ni moviment artístic, descobreix l’art des de la quotidianitat.
Crea una obra de gran força que a ell li aporta diversió, i a l’ull de l’espectador sorpresa, per la seva creativitat i ingeni. Palomo defineix la seva obra com “poesia”, doncs la seva sensibilitat va més enllà de l’estricta diversió. L’autor se’ns mostra com un observador inquiet que es relaciona íntimament amb els materials i objectes que configuren una obra lligada a una sana ironia. L’artista ens proposa un món d’objectes de la vida quotidiana transmutats per suggerir i prendre les seves pròpies iniciatives, dibuixant un somriure al rostre de l’espectador, no mancat d’admiració.

EVA NAVARRO

 
El Pallars: tres mirades diferents
Del 5 de juliol al 6 d'agost de 2008.
 
tres mirades
 
Exposició dels artistes Goretti Pomé, Sisco Martínez i Jordi Boada que van ser seleccionats pel jurat de la 17a. Fira d'Art de Salàs per a exposar les seves obres, en pintura i fotografia, a la sala d'exposicions del Palau de la Diputació de Lleida.
 
Cartells de la guerra civil espanyola
Del 12 de setembre al 31 de desembre de 2008 (prorrogada)
 
guerra civil
 

Cartells, art i propaganda durant la Guerra Civil Espanyola

Durant els anys de la República i la Guerra Civil van ser molts els  artistes i representants del món de la cultura que es mobilitzaren políticament i posaren el seu treball i creativitat al servei d’un causa. Una mobilització que es radicalitzà amb l’esclat del conflicte polític i militar l’estiu de 1936.

En tota aquesta activitat, el cartell va ocupar un espai molt important. La seva producció amb contingut polític es multiplicà. Calia agitar les consciències i mobilitzar l’opinió en unes direccions determinades, i per aconseguir-ho s’utilitzaren missatges molt directes, a manera d’ordres i consignes. Els cartellistes desenvoluparen un llenguatge artístic que sovint enllaçava amb les tendències avantguardistes del moment i des d’una disciplina molt vinculada al naixent llenguatge publicitari.

L’exposició que es va poder contemplar al CIAC fins a final d’any aplegà uns trenta cartells de la col·lecció particular d'Edicions Garsineu-Llibreria Central i representen una petita mostra dels molts editats (més de 2.000 entre 1936 i 1939), majoritàriament del bàndol republicà, signats per dibuixants i fotògrafs tant prestigiosos com Fontseré, Català, Goñi, Henry, etc...

Paral·lelament a l’exposició, mensualment es va projecta una pel·lícula vinculada al tema de la Guerra Civil

 
El diputat Riu, un pallarès visionari
Del 7 de març al 19 d'abril de 2009 (prorrogada fins el 30 de juny)
 
expo riu
 
Exposició monogràfica sobre el Diputat a Corts pel districte de Sort-Viella, Emili Riu, i el gran projecte d'electrificació de Catalunya de començament de segle XX a partir de l'explotació dels estanys de la Vall Fosca, la construcció de les centrals hidroelèctriques de la Vall de Capdella i el desenvolupament que va suposar l'arribada del Dr. Pearson al Pallars.
 

20 anys de cartells de la Fira d'Art


Mostra artística dels 20 cartells que han il·lustrat la Fira d'Art, des de 1990:

Guinovart, Tom Carr, Carme Miquel, Pujol Grau, Subirachs, Joan Brossa, Amèlia Riera, Pitti, Vittorio Amadio, Soler-Jové, Marisa Marconi, Albert Casals, Hernández Pijuan, Perecoll, Sílvio Craia, en Patufet, Clodoveo Maschiarelli, Díez Gil, Francisca Blázquez.

Exposicions en curs

 

Mostra d'Art al CIAC 2009.

Exposició dels artistes Joel Martínez Miró i Montse Miró, que van ser seleccionats pel jurat de la 18a. Fira d'Art de Salàs

Exposicions en curs
 

Exposició guanyadors concurs de pintura. Fira d'Art de Salàs 1990-2010

Exposició de les obres guanyadores del concurs de pintura de la Fira de Salàs durant els vint anys de la seva existència.

Oberta durant el mes d'agost de 2010

Exposicions en curs
 

FAOH!

L'artista Ferran Farré dóna la seva visió crítica de les grans potències mundials i la fam al món

Exposicions en curs
 

A TRUCA DE TEMPS...

La convivència entre l'art i els elements antics de la vida quotidiana

 

El cartellisme cinematogràfic de JANO.

Més de 5000 cartells cinematogràfics va realitzar Francisco Fernández-Zarza Pérez, sota el seudònim de Jano. Aquest artista madrileny es va fer amb un lloc privilegiat davant els cartellistes de cinema arribant a treballar per vint distribuïdores a la vegada durant quasi quaranta anys.

Al seu estudi del carrer Bordarores de Madri rebia la visita d'actors i directors de cinama que buscaven el seu estil peculiar per decorar les façanes de la Gran Via madrilenya.

El CIAC de Salàs us convida a visualitzar una quarentena de cartells originals realitzats durant les dècades dels setanta i vuitanta per l'artista.

Fins a mitjans d'agost de 2013.

© 2007 Projecte Boer - Ajuntament de Salàs de Pallars